Ilman isosia, noita ripareiden supertyöntekijöitä leirit olisivat aika latteita. Niinpä jokaisella leirillä on aina mukana isosia. Joillakin lisäksi apuisosia ja joskus jopa isosten isonenkin. Isonen on rippikoulun käynyt nuori, joka on käynyt parin vuoden isoskoulutuksen. Apuisoset ovat yleensä edellisen kesän riparilaisia, joilla on vasta vuoden isoskoulutus takana. He toimivat nimensä mukaisesti isosten apureina. Isosten isonen on taas kokenut nuori, joka on ollut jo useita kertoja isosena. Tällainen isosten isonen on usein aarre työntekijälle. Hänen vastuulleen kun voi parhaimmillaan jättää isoset ja apuisoset suunnittelemaan erilaisia leirin ohjelmia.

Isosten tehtävät leirillä ovat moninaiset. He voivat olla mukana oppitunnilla vetämässä ryhmätehtäviä. Erilaiset rastitehtävät ulkona maastossa ovat myös usein isosten vetäminä niitä parhaita. Puhumattakaan erilaisista leikeistä ja iltaohjelmista joissa saa nauraa sydämensä kyllyydestä. Lisäksi Raamattuhetket, jumis ja hartaudet ovat myös niitä, joissa isosella on merkittävä osuus. Melkein voisi sanoa, että ei toimintaa ilman isosia. ... Siis varsinaisia sureptyöntekijöitä!

Eikä siinä vielä kaikki. Erilaisten vastuutehtävien lisäksi isoset ovat myös leirin tunnelman luojia ja siitä viestittäjiä. Isonen aistii usein aikuisia herkemmin asioita leiriläisten keskuudessa. He voivat olla vähän kuin välikäsiä ohjaajalle. Kun isosten ja ohjaajien kommunikaatio toimii, silloin on ilo olla leirillä. Tänäkin kesänä ainakin vierailijan näkökulmasta olemme saaneet nauttia hyvistä isosista. Sen ovat varmaan huomanneet myös riparilaiset.

Kun vierailupäivänä pääsee käymään leirillä voi leirikeskuksen seinillä nähdä erilaisia ryhmätehtävien tuotoksia. Monet noista ovat syntyneet juuri isosten kanssa yhdessä pohtien. Alla olevat valokuvat ovat juuri päättyneeltä Österin leiriltä. Monenlaista oivallusta voi niistä aistia ja päästä mukaan leirin tunnelmaan.

Riitta

k%C3%A4det.jpgKäskytk%C3%A4skyt.jpg